Raakapuoti

Julkaistu 6.2.2020

LEIVONTA RESEPTIT

YSTÄVÄNPÄIVÄN RAAKAKAKUT

Pohja:
65 g paahdettuja manteleita
65 g pahdettuja kurpitsansiemeniä
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkpl kookosöljyä
ripaus suolaa
4 taatelia 

Vaalea täyte:
sitruunan mehu sekä kuori (raastettuna)
240 g cashew -pähkinöitä (liotettu kylmässä vedessä yön yli)
180 g banaania
70 g kookosöljyä
¼ tl suolaa
3 rkl steviaa
2 rkl vaahterasiirappia 

Tummempi täyte:
Ota eri astiaan 3 rkl vaaleaa täytettä ja sekoita siihen:
180g mansikoita
2 rkl kookosöljyä
ripaus suolaa







Valmistusohjeet:

Paahda manteleita ja siemeniä pannulla hetki ilman öljyä. Jäähdytä. Sekoita kaikki pohjan ainekset tehokkaalla tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Painele taikina pienten kakkumuottien pohjalle. Laita kakkumuotit pakastimeen jähmettymään siksi ajaksi kun valmistat täytteet. 

Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Valuta ja huuhtele pähkinät. Laita nämä sekä kakki muut vaaleaan täytteeseen tulevat raaka-aineet tehokkaaseen tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Ota jähmettyneet kakkumuotit pakastimesta ja kaada täytettä pohjien päälle. Muista jättää hieman vaaleaa täytettä tummemman täytteen valmistusta varten. Laita kakut pakastimeen jähmettymään n. 30 minuutiksi. 

Valmista päällimmäinen täyte lisäämällä mansikat ja kookosöljy sekä ripaus suolaa n. 3 rkl vaaleaa täytettä. Sekoita tasaiseksi tehosekoittimella. Kaada seos päällimmäiseksi kakkuvuokiin. Anna kakkujen jähmettyä pakkasessa vähintään 2 tuntia. Nosta kakut sulamaan n. 15 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi mansikoilla ja mintunlehdillä!


MANTELITUOREJUUSTO (vegaaninen)

5 dl kuorittuja manteleita (liotettu vähintään 2 tuntia) 
0,5 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1-2 tl suolaa
1-2 dl vettä
sitruunan mehu

Laita mantelit, oliiviöljy, valkosipulinkynnet, suola ja 1 dl vettä tehokkaaseen tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaavi tehosekoittimen reunoilta ja sekoita uudestaan. Lisää vettä vähitellen tarpeen mukaan, jotta saat halutunlaisen koostumuksen. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa tai sitruunamehua tarpeen mukaan.

Käytä vaikka leivänpäällä tuorejuuston tapaan!


PORKKANAKAKKU 

Pohja:
6 dl porkkanaraastetta 
4 dl saksanpähkinöitä 
2,5 dl kivettömiä, pehmeitä taateleita 
2,5 dl kookoshiutaleita 
1 tl kanelia 
½ tl inkivääriä 
¼ tl jauhettua muskottipähkinää 
ripaus suolaa 

Kuorrute:
2,5 dl cashew -pähkinöitä 
0,5 dl vettä 
3 rkl vaahterasiirappia 
1 tl aitoa vaniljaa 
½ sitruunan mehu 
ripaus suolaa 
0,75 dl kookosöljyä 
koristeluun saksanpähkinöitä, kanelia, porkkanoita 

Vuoraa vuoka leivinpaperilla niin että leivinpaperi yltää reunojen yli. 

Laita saksanpähkinät ja taatelit tehokkaaseen tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita tahmeaksi massaksi. Lisää muut ainekset, mausteet sekä porkkanaraaste ja sekoita uudelleen kunnes taikina on tasaista. Painele kakku leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tasaisesti. Laita pakastimeen jähmettymään siksi aikaa kun valmistat kuorrutteen. 

Sekoita kuorrutteen ainekset sileäksi tehokkaassa tehosekoittimessa lukuunottamatta kookosöljyä joka lisätään kuorrutteeseen vasta viimeiseksi ja sekoitetaan kevyesti seokseen. Ota kakkupohja pakastimesta ja kaada kuorrute jähmettyneen kakun päälle. Peitä muovikelmulla on anna jähmettyä vähintään kaksi tuntia pakastimessa. 

Ota kakku pois pakastimesta 10 minuuttia ennen tarjoilua, nosta kakku pois vuoasta leivinpaperin avulla. Koristele esimerkiksi porkkanoilla, saksanpähkinöillä ja kanelilla.


RAAKASUKLAA TRYFFELIT

5 dl pehmeitä taateleita (kivettömiä)
3 rkl raakakaakaojauhetta

Laita ainekset tehokkaaseen tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaavi taikina sekoituskulhosta lastaa apuna käyttäen. Muotoile taikinasta palloja, jotka pyörittelet kaakaojauheessa. Voit lisätä hieman kookosöljyä, jos taatelimassa ei ole tarpeeksi kosteaa. Aseta pallot leivinpaperin päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua.


PORKKANA-SIEMENKRÄKKERIT

Hyödynnä mehustimesi ylijäämäkuitu herkullisiin kräkkereihin!

7,5 dl porkkanakuitua (säästä porkkanakuitu mehustaessasi)
2 dl vettä
1,2 dl pellavansiemeniä
1 tomaatti
1 rkl sitruunamehua

1,2 dl chiansiemeniä
1,2 dl seesaminsiemeniä

Laita porkkanakuitu, vesi, pellavansiemenet, tomaatti ja sitruunamehu tehokkaaseen tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Siirrä valmis seos sekoituskulhoon, johon lisäät chian- ja seesaminsiemenet kevyesti lastalla/lusikalla sekoittaen. Levitä valmis seos leivinpaperin päälle lastan avulla. Varmista, että seos ei ole liian kovaa tai liian vetelää. Kuivata kuivurissa n. 10-12 tuntia 105 asteen lämpötilassa. Poista leivinpaperi ja kuivata vielä n. 2-4 tuntia, tai kunnes kräkkerit ovat kuivia ja rapeita. Leikkaa kräkkerit sopivan kokoisiksi paloiksi ja säilytä kuivassa ja viileässä.


SITRUUNA RAAKAKAKKU

Pohja:
2,5 dl pehmeitä, kivettömia taateleita
2,5 dl manteleita
1 sitruunan kuori

Täyte:
5 dl cashew-pähkinöitä (liotettu yön yli)
3,5 dl kookoskermaa
2 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori
1/2 tl kurkumaa
0,5 dl vaahterasiirapppia 

Koristeluun:
Sitruunan viipaleita

Valmistus:

Liota taateleita ensin kuumassa vedessä noin 15 min, koska taateleiden tulee olla pehmeitä ja kosteita. Laita mantelit, pehmeät taatelit ja sitruunan kuori tehokkaaseen tehosekoittimeen ja sekoita seos tahmeaksi massaksi. Vuoraa noin Ø 18 cm vuoka leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle. Laita taikinapohja jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista täyte laittamalla kaikki ainekset tehokkaaseen tehosekoittimeen ja sekoita kunnes seos on täysin sileää. Ota taikinapohja jääkaapista ja kaada täyte sen päälle. Laita valmis raakakakku pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.

Ota raakakakku pakastimesta vähintään 30 min ennen tarjoilua. Koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi sitruunan viipaleilla.

Valmis raakakakku säilyy jääkaapissa 3-4 päivää!


KURPITSA-RAAKAKAKKU

Pohja:
1 dl tuoretta taatelia, kivet poistettuina
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl pekaanipähkinöitä
1-2 rkl vettä
ripaus suolaa

Täyte:
3 dl cashew-pähkinöitä
2-3 dl kurpitsaraastetta
1 dl porkkanaraastetta
1 dl sulatettua kookosöljyä
4 rkl sitruunamehua
1 rkl luomuhunajaa
ripaus vaniljajauhetta
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa
ripaus suolaa
2-4 rkl vettä

Koristeluun:
Alpro Vispi vispautuva soijavalmiste

Sekoita pohjan ainekset tehokkaalla tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Painele taikina vuoan pohjalle (vuoan halkaisija noin 18cm). Laita pohja pakastimeen jähmettymään ja valmista sillä aikaa täyte.
Sekoita täytteen aineksia tehohokkaalla tehosekoittimella, kunnes seos on täysin sileää. Lisää vettä, jos täyte tuntuu liian jähmeältä.

Ota pohja pakastimesta ja kaada täyte pohjan päälle. Laita uudelleen pakastimeen ja anna pakastua useamman tunnin ajan tai kunnes täyte on täysin jähmettynyttä. Koristele kakku haluamallasi tavalla esimerkiksi kasvipohjaisella Alpro Vispi vispautuvalla soijavalmisteella.


KURPITSASOSE

1 iso kurpitsa (hokkaidokurpitsa)

Huuhtele, kuivaa ja halkaise kurpitsa. Voit ottaa siemenet talteen paahtamista varten. Kuori ja kuutioi kurpitsalohkot. Laita kurpitsan palat kattilaan ja lisää vettä niin, että ne peittyvät juuri ja juuri. Keitä kypsiksi. Anna jäähtyä ja sekoita sose tasaiseksi joko sauvasekoittimella tai tehokkaalla tehosekottimella. Kurpitsasosetta voit käyttää esimerkiksi keittoihin tai smoothieen.


MUSTIKKA-LUUMU RAAKAKAKKU

Pohja:
4 dl mantelijauhetta
6-7 tuoretta taatelia, kivet poistettuina
1/4 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa

Täyte:
3 dl mustikoita
4 tuoretta makeaa luumua
1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa
1 dl kookosöljyä
3 rkl kotimaista luomuhunajaa
1/2 sitruunan kuoret

Koristeluun:
tuoreita mustikoita ( syötäviä kukkia )

Valmistus:

Poista taateleista kivet ja laita ne mantelijauhojen kanssatehosekoittimeen. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa taateleita, jos koostumus on liian kuiva. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle. VINKKI! Voit asettaa leivinpaperia vuoan pohjalle niin se helpottaa siirtämistä myöhemmin.

Valmista täyte laittamalla kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada täyte vuokaan. Laita vuoka pakastimeen vähintään 4 tunniksi tai mieluiten yön yli.

Kun kakku on täysin jähmettynyt, ota se pois pakkasesta ja irrota vuoasta. Anna sulaa 15-30 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele kakku mustikoilla ja halutessasi myös syötävillä kukilla.


MUSTIKKARAAKAKAKKU (VEGAANINEN)

Pohja:
4 dl saksanpähkinöitä
6-8 tuoretta taatelia, kivet poistettuina
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa

Täyte:
5 dl cashewpähkinöitä (yön yli liotettuna)
2 dl mustikoita
1 dl kookosmaitoa
1 ½ dl kookosöljyä
4 rkl kotimaista luomuhunajaa tai vaahterasiirappia
1 sitruunan mehu
1 tl vaniljajauhetta

Koristeluun:
tuoreita mustikoita ( syötäviä kukkia )

Valmistus:

1. Valmista ensin pohja laittamalla pähkinät, kaneli ja suola tehokkaaseen tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita murumaiseksi. Poista taateleista kivet ja pilko ne pähkinöiden joukkoon. Sekoita, kunnes taikina on tahmeaa ja murumaista. Suojaa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle (kakku sopii n. 20 cm irtopohjavuokaan). Laita pakkaseen täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Valuta ja huuhtele cashewpähkinät ja laita ne tehokkaaseen tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.

3. Ota pohja pakkasesta ja kaada sekoittamasi täyte pohjan päälle. Laita takaisin pakkaseen vähintään 4 tunniksi, jotta kakku ehtii jähmettyä.

4. Kun kakku on jähmettynyt, ota se pois pakkasesta ja irrota kakkuvuoan reunat varovasti. Koristele tuoreilla mustikoilla ja jos haluat juhlavamman kakun voit lisätä myös syötäviä kukkia! Anna kakun sulaa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.


KESÄINEN RAAKAKAKKU

Pohja:
2,5 dl manteleita
2,5 dl kookoshiutaleita
2,5 dl Medjool-taateleita
2 rkl raaka-kaakaojauhetta

Täyte:
5 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään 4 tuntia)
0,75 dl sulatettua kookosöljyä
1,5 dl kookosmaitoa
3 rkl vaahterasiirappia
2 dl tuoreita tai pakastemansikoita
ripaus luomu vaniljajauhetta

Koristeluun:
Mansikoita/marjoja, syötäviä kukkia, yrttejä, kookos/mantelilastuja, rouhittuja pähkinöitä.

Valmistus:
Sekoita monitoimikoneella tai tehokkaalla tehosekoittimella ensin mantelit ja kookoshiutaleet, lisää loput raaka-aineet ja sekoita kunnes seos on tasaista. Painele seos irtopohjavuokaan ja laita tekeytymään jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Laita kaikki täytteen raaka-aineet tehokkaaseen tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita kunnes seos on sileää. Kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai kunnes seos on täysin kiinteää.

Koristele haluamallasi tavalla! Esimerkiksi tuoreilla mansikoilla/marjoilla, syötävillä kukilla, yrteillä, kookos/mantelilastuilla, rouhittuilla pähkinöillä.

Upea sekä terveellinen raakakakku on valmis!


BANAANI RAAKAKAKKU

Pohja:
2 dl parapähkinöitä
1 rkl kookosöljyä
5 medjoul-taatelia
0,5 dl kookosjauhoja
ripaus suolaa

Täyte:
3 dl cashew-pähkinöitä liotettuna
ripaus vaniljajauhetta
2 kypsää banaania
n. puolikkaan sitruunan mehu

Koristeluun:
1 banaani
mintunlehtiä
raakakaakaojauhetta
raakakaakaorouhetta

Tee pohja sekoittamalla kaikki raaka-aineet tehokkaassa tehosekoittimessa. Poista taateleista kivet. Jos käytät kuivattuja taateleita liota niitä vedessä. Painele pohja irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.

Valmista täyte. Liota cashew-pähkinöitä yön yli vedessä. Sekoita täytteen kaikki raaka-aineet tehokkaassa tehosekoittimessa ja kaada seos pohjan päälle. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään 2-3 tunniksi.

Irrota kakku irtopohjavuoasta, ripottele pinnalle raakakaakaojauhe ja raakakaakaorouhe. Asettele banaanit kakun pinnalle, lisää lopuksi mintunlehtiä.

Ostoskorisi on tyhjä