Raakapuoti

Julkaistu 14.11.2019

LEIVONTA RESEPTIT

PORKKANA-SIEMENKRÄKKERIT

Hyödynnä mehustimesi ylijäämäkuitu herkullisiin kräkkereihin!

7,5 dl porkkanakuitua (säästä porkkanakuitu mehustaessasi)
2 dl vettä
1,2 dl pellavansiemeniä
1 tomaatti
1 rkl sitruunamehua

1,2 dl chiansiemeniä
1,2 dl seesaminsiemeniä

Laita porkkanakuitu, vesi, pellavansiemenet, tomaatti ja sitruunamehu tehokkaaseen tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Siirrä valmis seos sekoituskulhoon, johon lisäät chian- ja seesaminsiemenet kevyesti lastalla/lusikalla sekoittaen. Levitä valmis seos leivinpaperin päälle lastan avulla. Varmista, että seos ei ole liian kovaa tai liian vetelää. Kuivata kuivurissa n. 10-12 tuntia 105 asteen lämpötilassa. Poista leivinpaperi ja kuivata vielä n. 2-4 tuntia, tai kunnes kräkkerit ovat kuivia ja rapeita. Leikkaa kräkkerit sopivan kokoisiksi paloiksi ja säilytä kuivassa ja viileässä.


SITRUUNA RAAKAKAKKU

Pohja:
2,5 dl pehmeitä, kivettömia taateleita
2,5 dl manteleita
1 sitruunan kuori

Täyte:
5 dl cashew-pähkinöitä (liotettu yön yli)
3,5 dl kookoskermaa
2 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori
1/2 tl kurkumaa
0,5 dl vaahterasiirapppia 

Koristeluun:
Sitruunan viipaleita

Valmistus:

Liota taateleita ensin kuumassa vedessä noin 15 min, koska taateleiden tulee olla pehmeitä ja kosteita. Laita mantelit, pehmeät taatelit ja sitruunan kuori tehokkaaseen tehosekoittimeen ja sekoita seos tahmeaksi massaksi. Vuoraa noin Ø 18 cm vuoka leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle. Laita taikinapohja jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista täyte laittamalla kaikki ainekset tehokkaaseen tehosekoittimeen ja sekoita kunnes seos on täysin sileää. Ota taikinapohja jääkaapista ja kaada täyte sen päälle. Laita valmis raakakakku pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.

Ota raakakakku pakastimesta vähintään 30 min ennen tarjoilua. Koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi sitruunan viipaleilla.

Valmis raakakakku säilyy jääkaapissa 3-4 päivää!


KURPITSA-RAAKAKAKKU

Pohja:
1 dl tuoretta taatelia, kivet poistettuina
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl pekaanipähkinöitä
1-2 rkl vettä
ripaus suolaa

Täyte:
3 dl cashew-pähkinöitä
2-3 dl kurpitsaraastetta
1 dl porkkanaraastetta
1 dl sulatettua kookosöljyä
4 rkl sitruunamehua
1 rkl luomuhunajaa
ripaus vaniljajauhetta
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa
ripaus suolaa
2-4 rkl vettä

Koristeluun:
Alpro Vispi vispautuva soijavalmiste

Sekoita pohjan ainekset tehokkaalla tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Painele taikina vuoan pohjalle (vuoan halkaisija noin 18cm). Laita pohja pakastimeen jähmettymään ja valmista sillä aikaa täyte.
Sekoita täytteen aineksia tehohokkaalla tehosekoittimella, kunnes seos on täysin sileää. Lisää vettä, jos täyte tuntuu liian jähmeältä.

Ota pohja pakastimesta ja kaada täyte pohjan päälle. Laita uudelleen pakastimeen ja anna pakastua useamman tunnin ajan tai kunnes täyte on täysin jähmettynyttä. Koristele kakku haluamallasi tavalla esimerkiksi kasvipohjaisella Alpro Vispi vispautuvalla soijavalmisteella.


KURPITSASOSE

1 iso kurpitsa (hokkaidokurpitsa)

Huuhtele, kuivaa ja halkaise kurpitsa. Voit ottaa siemenet talteen paahtamista varten. Kuori ja kuutioi kurpitsalohkot. Laita kurpitsan palat kattilaan ja lisää vettä niin, että ne peittyvät juuri ja juuri. Keitä kypsiksi. Anna jäähtyä ja sekoita sose tasaiseksi joko sauvasekoittimella tai tehokkaalla tehosekottimella. Kurpitsasosetta voit käyttää esimerkiksi keittoihin tai smoothieen.


MUSTIKKA-LUUMU RAAKAKAKKU

Pohja:
4 dl mantelijauhetta
6-7 tuoretta taatelia, kivet poistettuina
1/4 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa

Täyte:
3 dl mustikoita
4 tuoretta makeaa luumua
1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa
1 dl kookosöljyä
3 rkl kotimaista luomuhunajaa
1/2 sitruunan kuoret

Koristeluun:
tuoreita mustikoita ( syötäviä kukkia )

Valmistus:

Poista taateleista kivet ja laita ne mantelijauhojen kanssatehosekoittimeen. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa taateleita, jos koostumus on liian kuiva. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle. VINKKI! Voit asettaa leivinpaperia vuoan pohjalle niin se helpottaa siirtämistä myöhemmin.

Valmista täyte laittamalla kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada täyte vuokaan. Laita vuoka pakastimeen vähintään 4 tunniksi tai mieluiten yön yli.

Kun kakku on täysin jähmettynyt, ota se pois pakkasesta ja irrota vuoasta. Anna sulaa 15-30 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele kakku mustikoilla ja halutessasi myös syötävillä kukilla.


MUSTIKKARAAKAKAKKU (VEGAANINEN)

Pohja:
4 dl saksanpähkinöitä
6-8 tuoretta taatelia, kivet poistettuina
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa

Täyte:
5 dl cashewpähkinöitä (yön yli liotettuna)
2 dl mustikoita
1 dl kookosmaitoa
1 ½ dl kookosöljyä
4 rkl kotimaista luomuhunajaa tai vaahterasiirappia
1 sitruunan mehu
1 tl vaniljajauhetta

Koristeluun:
tuoreita mustikoita ( syötäviä kukkia )

Valmistus:

1. Valmista ensin pohja laittamalla pähkinät, kaneli ja suola tehokkaaseen tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita murumaiseksi. Poista taateleista kivet ja pilko ne pähkinöiden joukkoon. Sekoita, kunnes taikina on tahmeaa ja murumaista. Suojaa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle (kakku sopii n. 20 cm irtopohjavuokaan). Laita pakkaseen täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Valuta ja huuhtele cashewpähkinät ja laita ne tehokkaaseen tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.

3. Ota pohja pakkasesta ja kaada sekoittamasi täyte pohjan päälle. Laita takaisin pakkaseen vähintään 4 tunniksi, jotta kakku ehtii jähmettyä.

4. Kun kakku on jähmettynyt, ota se pois pakkasesta ja irrota kakkuvuoan reunat varovasti. Koristele tuoreilla mustikoilla ja jos haluat juhlavamman kakun voit lisätä myös syötäviä kukkia! Anna kakun sulaa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.


KESÄINEN RAAKAKAKKU

Pohja:
2,5 dl manteleita
2,5 dl kookoshiutaleita
2,5 dl Medjool-taateleita
2 rkl raaka-kaakaojauhetta

Täyte:
5 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään 4 tuntia)
0,75 dl sulatettua kookosöljyä
1,5 dl kookosmaitoa
3 rkl vaahterasiirappia
2 dl tuoreita tai pakastemansikoita
ripaus luomu vaniljajauhetta

Koristeluun:
Mansikoita/marjoja, syötäviä kukkia, yrttejä, kookos/mantelilastuja, rouhittuja pähkinöitä.

Valmistus:
Sekoita monitoimikoneella tai tehokkaalla tehosekoittimella ensin mantelit ja kookoshiutaleet, lisää loput raaka-aineet ja sekoita kunnes seos on tasaista. Painele seos irtopohjavuokaan ja laita tekeytymään jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Laita kaikki täytteen raaka-aineet tehokkaaseen tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita kunnes seos on sileää. Kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai kunnes seos on täysin kiinteää.

Koristele haluamallasi tavalla! Esimerkiksi tuoreilla mansikoilla/marjoilla, syötävillä kukilla, yrteillä, kookos/mantelilastuilla, rouhittuilla pähkinöillä.

Upea sekä terveellinen raakakakku on valmis!


BANAANI RAAKAKAKKU

Pohja:
2 dl parapähkinöitä
1 rkl kookosöljyä
5 medjoul-taatelia
0,5 dl kookosjauhoja
ripaus suolaa

Täyte:
3 dl cashew-pähkinöitä liotettuna
ripaus vaniljajauhetta
2 kypsää banaania
n. puolikkaan sitruunan mehu

Koristeluun:
1 banaani
mintunlehtiä
raakakaakaojauhetta
raakakaakaorouhetta

Tee pohja sekoittamalla kaikki raaka-aineet tehokkaassa tehosekoittimessa. Poista taateleista kivet. Jos käytät kuivattuja taateleita liota niitä vedessä. Painele pohja irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.

Valmista täyte. Liota cashew-pähkinöitä yön yli vedessä. Sekoita täytteen kaikki raaka-aineet tehokkaassa tehosekoittimessa ja kaada seos pohjan päälle. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään 2-3 tunniksi.

Irrota kakku irtopohjavuoasta, ripottele pinnalle raakakaakaojauhe ja raakakaakaorouhe. Asettele banaanit kakun pinnalle, lisää lopuksi mintunlehtiä.

Ostoskorisi on tyhjä