Raakapuoti

Julkaistu 23.9.2019

KUIVURI RESEPTIT

SIENTEN KUIVAAMINEN KASVIKUIVURILLA

Kuivaaminen on monille sienille ihanteellinen säilöntätapa, sillä kuivatuissa sienissä ravintoaineet ja sienten luonnolliset aromit säilyvät erinomaisesti. Erityisen hyvin kuivattaviksi sopivia sienilajeja ovat mm. korvasieni, suppilo- ja kosteikkovahvero, mustatorvisieni, herkkutatit sekä miedot haperot.

  1. Älä huuhtele tai liota sieniä ja kerää ne mieluiten mahdollisimman kuivalla säällä.
  2. Perkaa sienet huolellisesti.
  3. Viipaloi sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pienikokoiset, ohutmaltoiset sienet voit kuivattaa myös kokonaisina. Isommat kannattaa halkaista kahtia.
  4. Levitä sienet ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle. Laita ritilä kuivuriin. Sienien kuivauslämmön tulisi pysyä koko kuivauksen ajan mahdollisimman tasaisena. Sienet ovat riittävän kuivia kun ne sormin taitettaessa murtuvat.
  5. Sienten kuivausaikaan vaikuttavat mm. sienilajike sekä se missä sieniä kuivataan. Kuivurissa kuivuminen kestää n. 3–6 tuntia.
  6. Säilö valmiit, kuivatut sienet ilmatiiviiseen ja kuivaan astiaan. Säilytä sienet mieluiten pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia.

KUIVATUT OMENAVIIPALEET

2 kg omenoita
2-3 rkl kanelia
0,5 dl sitruunamehua
1 l vettä

Pese, kuori ja poista omenoiden siemenkodat. Tee omenoista ohuita viipaleita. Jos haluat välttää omenaviipaleiden tummumisen, tee sitruunamehusta ja vedestä seos johon kastat jokaisen omenaviipaleen ennen kuivuriin laittamista. Jotta ilma pääsee kiertämään, lado omenaviipaleet kuivuriin, niin että ne eivät kosketa toisiaan. Ripottele lopuksi omenaviipaleiden päälle kanelia.

Kuivata omenaviipaleita kasvikuivurilla 57°C:ssa noin 6-8 tuntia.

Omenaviipaleet ovat valmiita kun ne tuntuvat kuivilta ja nahkaisilta ilman tahmeutta. Tarkista omenansiivu katkaisemalla se kahtia nähdäksesi onko sisäpuolella kosteutta - sen tulisi näyttää myös sisäpuolelta täysin kuivalta.

Anna jäähtyä useita tunteja ennen varastoimista.

Varastoi kuivassa, viileässä ja pimeässä. Omenaviipaleet säilyvät kuivattuna useita kuukausia.

Ostoskorisi on tyhjä